Mensenwerk

Home » Mensenwerk – interviews » Tess (26) en Merve, consulent bij de Jongerenacademie

Als een inwoner om hulp vraagt bij Delft Support, begint de samenwerking met de medewerker van Delft Support. In de rubriek Mensenwerk vertellen cliënt en collega samen over hun ervaringen. Wat was de hulpvraag? Hoe verliep de samenwerking? En hoe hielp de collega de inwoner om doelen te bereiken? Samen geven zij antwoord. Deze keer: Tess (26) en Merve, consulent bij de Jongerenacademie.

Tess, hoe kwam je terecht bij de Jongerenacademie?

Tess: “Ik had schulden die ik zelf niet meer kon oplossen. Ik had geen werk. En ik zat niet lekker in mijn vel. Eigenlijk wilde ik geen hulp vragen, want ik los mijn problemen liever zelf op. Maar het ging echt niet meer. Toen besloot ik de gemeente te bellen. Ik wilde een uitkering aanvragen, maar dan moet je eerst langs de Jongerenacademie, als je jonger bent dan 27 jaar. Toen werd Merve mijn coach.”

Welke stappen hebben jullie samen gezet?

Merve: “We hebben stap voor stap gekeken welke acties we moesten ondernemen. Zo stonden er auto’s op haar naam die niet van haar waren. Ze was in aanraking gekomen met de politie. En had hoge schulden. Ze bleek 13 schuldeisers te hebben en in totaal meer dan 26.000 euro schuld.”

Tess: “We zijn begonnen met van alles regelen, zoals die auto’s van mijn naam krijgen bij de RDW. Daarna ben ik alle brieven gaan verzamelen, om overzicht te krijgen hoe groot mijn schuld nu was. Dat valt niet mee hoor. Ik durfde namelijk de laatste tijd mijn brieven niet meer te openen. Dus we hebben mijn boekhouding op orde gebracht.”

Merve: “Na de aanmelding bij de Financiële Winkel is Tess het traject ingegaan voor reguliere schuldhulpverlening. In dit traject is het verplicht een budgetbeheerder te hebben. Dat betekent dat Tess alle vaste lasten laat betalen door zo’n budgetbeheerder. Maar door haar motivatie heeft zij het lichtste pakket gekregen. Op deze manier doet zij veel betalingen zelf. De Financiële Winkel heeft ook afspraken gemaakt met alle schuldeisers. Als het goed is, zijn alle schulden binnen 1,5 jaar afgelost.”

Tess: “Ook heb ik vragenlijsten ingevuld en een talentenscan gedaan, om te kijken wat voor werk of opleiding ik kan doen. En ik moest mentaal aan mezelf gaan werken, daarvoor ben ik naar de huisarts gegaan.”

Hoe verliep jullie samenwerking?

Merve: “Ik merkte direct dat Tess heel gemotiveerd was om van haar problemen af te komen. Ze komt haar afspraken na en werkt hard. Dat is belangrijk om succesvol hulp te bieden. Ik was tijdens de start van het traject haar coach. In principe duurt die periode zes weken, maar ik dacht: als ik haar nu loslaat, gaat het niet goed. Daarom ben ik haar blijven coachen. Soms is het nodig om te doen wat helpt, ook als dat afwijkt van hoe het normaal gaat.”
Tess: “Eerst spraken we elkaar elke week, nu nog ongeveer eens per maand. Als ik weet dat ik een afspraak heb met Merve, ga ik sneller iets doen. Iemand bellen, zaken regelen. Dat helpt me echt. Ik voel dat ik mijn problemen niet meer alleen hoef op te lossen. Ik kan altijd bij iemand terecht.”
Merve: “Je draagt het samen! Soms gebeurt er iets vervelends. Dan is het goed dat Tess dat bij mij kwijt kan. Als ze het deelt en vertelt wat haar dwarszit, kan ze daarna weer verder.”

Tess, wat raad je mensen aan in dezelfde situatie?

Tess: “Praat erover! Vraag om hulp. Voorkom dat je problemen zo groot worden, dat oplossen steeds lastiger wordt. Ik was bang om aan instanties vast te zitten. Bang dat ze mijn leven zouden overnemen. Maar als je open bent en zegt wat je wilt, denken ze graag met je mee. Er is voor iedereen een weg, het is niet erg om daar hulp voor te krijgen.”

Hoe zien jullie de toekomst?

Merve: “Tess doet het heel goed, ondanks alle tegenslagen en hoge schulden. Als je ziet hoeveel problemen ze op haar pad kreeg. Ze mag trots zijn op zichzelf. Het gaat echt goedkomen met haar.”

Tess: “Uiteindelijk wil ik gewoon huisje, boompje, beestje. Het liefst wil ik een eigen bedrijfje opzetten. En ik hoop dat ik Merve kan blijven zien, ook als het traject met de Jongerenacademie is afgerond. We hebben echt een band opgebouwd en ze begrijpt mijn situatie. Ik weet waar ik naartoe wil, alleen weet ik soms niet hoe ik daar dan kom. Zo fijn dat Merve er dan voor me is.”