Cliënten van Delft Support kwamen dinsdagavond in het Stadskantoor bij elkaar voor een nieuwe cliëntentafel. Tijdens zo’n bijeenkomst delen zij hun ervaringen over een aspect van onze dienstverlening en ze geven waardevolle suggesties. Collega’s Bianca en Saskia (Team Wmo) en Nina (Team Jeugd) leidden de Cliëntentafel. Deze keer was het thema: vindbaarheid en bereikbaarheid van Delft Support. Conclusie van de avond? Bereikbaarheid is goed, zeker van onze collega’s. Maar de vindbaarheid als je Delft Support nog niet kent, kan misschien nog wat beter.

Collega’s goed bereikbaar
De collega’s van Delft Support zijn in ieder geval goed bereikbaar. “Zo fijn, ze is net een grote zus van me, ik kan met alles bij haar terecht. En ook nu mijn zaak is afgesloten, mag ik haar toch bellen als het niet goed gaat”, zegt één cliënt over de medewerker van het Sociaal Team. En een ander over een consulent van de Jongerenacademie: “Ik vertrouw haar heel erg. Als ik ergens mee zit, meld ik het aan haar en dan valt er al een last van mijn schouders.” Wel kan de overdracht tussen collega’s soms beter, als een collega vertrekt en iemand de casus overneemt. “Het is echt niet fijn om elke keer aan iemand anders je hele verhaal te moeten vertellen.”

Duidelijke procedures
Voordat je hulp krijgt van Delft Support, moet je wel wat hobbels nemen. Eerst moet je al weten dat je bij Delft Support terechtkunt. Dat was niet voor elke cliënt direct duidelijk, en ook niet wat Delft Support allemaal doet. Voor sommigen was het een zoektocht voordat ze bij de juiste organisatie terechtkwamen en de juiste hulp kregen. En als je je dan hebt aangemeld, moet je vanwege de wachtlijst vaak nog even wachten voordat je echt hulp krijgt. “Ik miste soms wat uitleg over procedures en wachttijden, zodat we beter weten waar we aan toe zijn. Daar houd je je aan vast als je verder niets meer hebt.”

Eerder hulp
De aanwezigen erkennen allemaal dat ze eigenlijk eerder hulp hadden moeten vragen. “Maar als je zo diep in de problemen zit, lukt om hulp vragen niet. Dan heb je eigenlijk iemand nodig die de regie overpakt en hulp regelt, ook al vraag je er zelf niet om.” Ook schaamte leidt ertoe dat mensen het soms lastig vinden om hulp te vragen. Terwijl: eerder hulp krijgen kan voorkomen dat problemen groter worden. Zo zegt een cliënt: “Als ik eerder had geweten hoe blij ik ben met de hulp, dan had ik eerder om hulp gevraagd. Dan had ik niet zo diep naar de grond gegaan. En als je eenmaal op de grond ligt, duurt het lang om weer overeind te komen.”

Meer zichtbaarheid
Om ervoor te zorgen dat mensen eerder hulp vragen, adviseren de cliënten om als Delft Support nog beter zichtbaar te zijn. “Misschien meer folders neerleggen en posters ophangen bij huisartsen en voedselbanken. En op middelbare scholen, zodat ook jongeren leren dat het goed is om om hulp te vragen. En op social media kun je misschien meer adverteren.” Een andere suggesties is nog om informatieavonden te organiseren, zodat cliënten ook ervaringen kunnen uitwisselen. Mooie tips en suggesties van de cliënten die we zeker gaan bespreken met elkaar. Want zoals een cliënt zegt: “Als je in je eentje buiten loopt zonder huis en geld, dan denk je dat je helemaal alleen bent. Maar je bent niet alleen, er is hulp! Alleen moet je jullie dan wel eerst weten te vinden. Fijn dat we daarover konden meedenken.”