Elk gezin heeft ze in deze tijd in meer of mindere mate: spanningen in huis. Bij bijna alle gezinnen loopt de spanning op nu kinderen niet naar school en sport kunnen, ouders thuis moeten werken en ze ook hun kinderen moeten helpen met schoolwerk. Vanochtend vertelde Sophie Tuinder van Team Jeugd erover bij Stadsradio Delft. Dit zijn de belangrijkste tips van Delft Support, de meeste daarvan deelde ze ook al met de luisteraars.
Onze twaalf tips:
- Behoud structuur. Sta op vaste tijden op, ga douchen en kleed je aan. Anders voel je je na een paar uur vaak hetzelfde als je joggingbroek.
- Spreek van te voren met je gezin af wie wat wanneer doet, maar vooral ook WAAR. Zorg dat niet iedereen in dezelfde ruimte werkt, dat geeft onrust. Houd je hier ook aan.
- Deze coronatijd mag ook best een beetje leuk zijn. Wissel activiteiten af: school, werk, binnenshuis, buitenshuis.. Koppel er voor de kinderen een beloning aan. Die kan ook educatief zijn (puzzeltje, spelletje, aflevering van Freek Vonk)
- Houd je zoveel mogelijk bij 1 taak. Opeens komen werk-zorg-huishouden allemaal bij elkaar. Probeer dit zo veel mogelijk te structuren en te bundelen. Je hoofd wordt hier anders heel onrustig van.
- Wissel elkaar af als ouders als dat kan. Als je alleenstaande ouder bent: wissel af met iemand in de buurt (bv de buurvrouw) of laat de kinderen om en om bij elkaar in de tuin spelen, zodat je even je handen vrij hebt. Zorg voor individuele én gezamenlijke activiteiten als gezin.
- Zorg voor quality time voor jezelf als ouder, al is het maar 20 min. Plan dit echt in. Zorg ook goed voor jezelf! Je kunt niet de hele dag ‘AAN’ staan. Als alleenstaande ouder of als ouder met jonge kinderen kan dit lastig zijn, maar ook daar zijn kleine momentjes te vinden waarop je heel even kunt resetten. Zorg dat je de avond sowieso voor jezelf hebt. Leg de kinderen op tijd op bed.
- Sport en beweeg met het gezin buiten of op het balkon of in de tuin. Kinderen moeten hun beweging krijgen.. daar slapen ze ook beter van. Hun papa’s en mama’s vaak ook!
- Blijf in gesprek met elkaar, maar ook met de kinderen. Deze tijd is voor veel kinderen heel eng en spannend. Praat erover met ze. Wat gaat er in ze om? Waar denken ze aan? Waar zijn ze bang voor? Op internet vind je verschillende boekjes/verhaaltjes om aan kinderen van alle leeftijden uit te leggen wat er nu gaande is.
- Houd je eigen stress/emoties zo veel als kan onder controle: kinderen zijn afhankelijk van hun opvoeders om de wereld om zich heen te begrijpen. Zij kijken bij angstige situaties eerst naar hun opvoeders. Is mama of papa gestrest, bang of boos? Dan is er vast iets aan de hand! Als jij bang, boos of gestrest bent, is er voor je kind een goede reden om zelf ook bang, boos of gestrest te worden. Het kind doet namelijk precies wat zijn vader of moeder doet.
- Ga er vanuit dat iedereen in huis zijn best doet! Maar ook iedereen heeft weleens een baalmoment en zit er even doorheen. Wees lief voor elkaar en heb daar begrip voor. Schenk een kop verse koffie in voor je partner, doe even een spelletje tussendoor met de kinderen…
- Voel je niet alleen in deze situatie. Ieder gezin worstelt op zijn eigen manier en moet een nieuwe balans zien te vinden in deze onwerkelijke tijd. Oplopende spanningen in deze tijd zijn normaal. Relativeer.
- Nog even speciale aandacht voor de pubers. Die hebben het lastig met hun rondgierende hormonen en toch wel stiekeme behoefte aan structuur die nu wegvalt: maak ook met hen afspraken, maar wees geen juf. Bied wel je hulp aan. Ook pubers houden van gezelligheid. Kijk samen een filmpje, maak een tiktok-video… doe iets wat jouw puber echt leuk vindt om te doen.
Tot slot: gaat het echt niet goed thuis en heb je hulp nodig? Misschien heb je vrienden, bekenden of buren die ervaring hebben met opvoeden? Of bel met je huisarts. Heb je al ondersteuning vanuit Delft Support? Bel dan met je contactpersoon van Team Jeugd of het Sociaal Team.
Heb je nog geen ondersteuning van Delft Support? Dan kun je bellen (14015) of mailen (teamjeugd@delftsupport.nl) naar Team Jeugd. Medewerkers maken momenteel vanwege corona geen afspraken thuis of op kantoor, maar zij kunnen wel telefonisch of online met je meedenken over een oplossing. Daarnaast kun je ook altijd vrijblijvend en anoniem bellen met Veilig Thuis: 0800-2000.
Kijk ook eens op: https://gezinencorona.nl/delft/ Hier vind je tips en inspiratie én de beschikbare hulpverlening in Delft.
Of bekijk de poster van de rijksoverheid over dit onderwerp: Poster: Wat-als-spanningen-oplopen (Corona)
Beluister hier het fragment van Sophie op de radio: